如果你是上水人,就一定會聽過「東莞佬」這個名字!


 


「東莞佬」是一間陪我成長的粥店,多年來以價廉物美吸引上水街坊光顧。從小時候起,東莞佬一直是我食粥最愛的地方,不過人大了,已沒光顧多年反而媽媽會去買外賣。


 


上星期六好友起去食粥,中午時份人山人,一個套餐有粥加豆漿再加腸粉 / 炒麵 / 條(三選一)20,抵。還是跟以前一樣,份量很大,這次點了兩個餐,有艇仔粥、炒麵、腸和豆漿。


 


我一向喜歡艇仔粥,用料足,有魷魚、花生、豬肚、豬,粥煮得很綿


 


炒麵方面,是一般的豉油皇炒麵,雖然有一點兒油,不過著粥來吃,真不錯而份量大,看似一個炒麵小山丘!


 


都幾,加上最愛的醬,再灑上炒香了的芝麻,好味!最重要是醬料和芝麻是以自助形式添加,加多少也可以!


豆漿則味道一般,好淡。


 


總結,環境當然很一般,不過以熟食中來說,都算不錯了。若然不怕環境有點擠迫,東莞佬真的是好味的經濟之選,也是外賣的好選擇




 
創作者介紹

傻雲之家

Winnie 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(10) 人氣()


留言列表 (10)

發表留言
  • 小詩
  • 好好味呀佢D野食!我都是上水人,不過幾天後搬屋做粉嶺人
    [版主回覆12/01/2012 16:08:44]Hi,可能我哋在上水見過面.
    Thx for visiting^^
  • SamFish 沈魚
  • 賣相不俗 ~~ 粥,腸粉,炒麵 - Yummy @@
    [版主回覆11/23/2012 13:25:22]好好味!
  • StoryTeller
  • 好低呀!可惜較遠,否則一定要試。
    [StoryTeller回覆11/25/2012 14:45:27]好呀!
    [版主回覆11/21/2012 21:50:50]等閒嚟上水行吓啦^^
  • 如心●恕也©
  • 你說個啲套餐係唔係有齊(粥,腸粉,炒麵,油條和豆漿)五樣才20元,咁就真係勁抵食咯。謝謝分享!
    [版主回覆11/20/2012 21:16:57]哎呀,唔好意思,寫得唔清楚,已改
    係腸粉,炒麵,油條,三選一
  • 慕雲
  • 我就未去過上水行了......坐車經過.
    [版主回覆11/20/2012 21:19:28]有機會去上水行吓啦^^
  • 玫瑰
  • 如果有機會,都想試吓!
    [版主回覆11/20/2012 12:45:05]幾好味!
  • donsterz
  • i would love to try if i go SS next time ~ ^^
    [版主回覆11/20/2012 12:43:52]
  • 비키
  • 聽過但從未食過!
    搵日去試下先~
    [版主回覆11/20/2012 12:43:28]唔錯嫁
  • 一隻瘋狂的小喵喵
  • 我係上水人,出世後幾個月就開始住上水,但我唔識『東莞佬』哩間野Q口Q
    睇相,好似o係上水街市上面o個到,係米?
    [版主回覆11/20/2012 12:41:00]係呀,响街市上面熟食中心
    可以去試吓
  • Pandora 香傭講法文
  • 至愛早餐
    [版主回覆11/20/2012 12:42:43]好健康的早餐^^
找更多相關文章與討論